Thema’s overzicht tm 2017

Wonderwaan 1:Weird West

Wonderwaan 2: Misdaad in de toekomst

Wonderwaan 3: Koning Gorilla

Wonderwaan 4: Na ons de zondvloed

Wonderwaan 5: Koning Gorilla slaat terug

Wonderwaan 6: Cthulhu Ftaghn!

Wonderwaan 7: Duizend-en-een nachten

Wonderwaan 8: Iä Yog-Sothoth!

Wonderwaan 9: Nieuwe Mythen

Wonderwaan 10: Universele Almanak van Onwaarschijnlijke Oorden & Wonderlijke Bestemmingen

Wonderwaan 11: Paden naar de Opkomende Zon

Wonderwaan 12: Urban Weird

Wonderwaan 13: Het geheime leven der superhelden

Wonderwaan 14: Kruispunten

Wonderwaan 15: Circus

Wonderwaan 16: Stervende Aarde

Wonderwaan 17: Moderne Sprookjes (maart 2011)

Wonderwaan 18: Broodje Aap (juni 2011)

Wonderwaan 19: Klassieke Kreaturen (oct 2011)

Wonderwaan 20: Münchhausens Compendium (jan 2012)

Wonderwaan 21: Mirakelse vertellers

Wonderwaan wordt één-en-twintig. Dit speciale nummer gaat over jullie: verhalen over de vertellers.

Onzichtbaar, alwetend of onbetrouwbaar, vertellend in woorden, beeld, emoties of geluid: maar steeds is de verteller onvergetelijk aanwezig.

Misschien waait het imaginarium open als een van die vertellers zijn kunst bedrijft. Scheetsnelle marionetten bedienen de stokken van de kittig lonkende wajangpoppen, die de omstanders meeslepen in hun wilde licht- en schaduwdans. De eerste zelfontbranders in het publiek worden nog geblust met pils uit blik, maar dan begint een raspende stem uit de vlammen te spreken. De dalang heeft zijn schimmen gevonden.

Of misschien was dat alles maar een schilderij; zo echt lijkt het dat je dat eventjes was vergeten. Dan strijkt de robotarm genadeloos een dikke laag wit over je tableau. Levend schilderdoek krijst.

Beste schrijvers, collega’s, concurrenten. Vertel ons over vertellers, verwerk al je ervaringen, frustraties, triomfen en melancholieke bespiegelingen. Wat maakt een verteller een verteller? Hoe en wanneer komt een verhaal tot leven? Wij willen mirakels zien! Maak ons jaloers…

Vertel ons je ‘eigen’ verhaal, en stuur het ons toe. De geselecteerde mirakelvertellers zullen worden gepubliceerd in het 21e nummer van Wonderwaan. Deelnemende auteurs krijgen een bewijsexemplaar thuisgestuurd. 

Wonderwaan 22:

Dysonbomen, ruimtekatapulten en antigravitatie

De mens heeft het zonnestelsel veroverd en is op weg naar de sterren …
wat kun je verwachten in zo’n toekomstige wereld? Het is tijd voor sciencefiction en space opera in nieuwe (ruimte)pakken!

Gasthoofdredacteur van WonderWaan, Martijn Lindeboom, is op zoek naar verhalen over zonnestelselrijken, onbegrijpelijke aliens, geëxtrapoleerde of fantastische technologie en ongelofelijke ontdekkingen.

Schrijvers worden uitgedaagd tot het componeren van space operette, vuige cyberpunk-in-de-ruimte, first contact verhalen, technodromen van Matrioshka breinen en ontdekkingsreizen aangedreven door He_3 of Radiumlasers …

Net als altijd dienen de verhalen af te wijken van de gebaande spaceways en wormgaten. En denk er om: er zijn 101 genrehokjes, maar ze staan allemaal open en met elkaar in contact, dus kleur gerust buiten de lijntjes.

Verrassende verhalen tot 5.000 woorden kunnen tot 31 maart 2012 gestuurd worden naar: martijn@lindeboomconcepten.nl

Referentie-auteurs: Peter F. Hamilton, Neal Asher, Bruce Sterling (Schismatrix), Iain M. Banks, Stephen Baxter, Hannu Rajaniemi, Charles Strossen Michael Swanwick (Bloeiend vacuüm).

Wonderwaan 23: ‘Iä! Shub-Niggurath!’

De sterren staan weer in de juiste constellatie! De Mythos-golf die met Wonderwaan 6 en 8 onze laaglandse kusten bedreigde, was slechts het begin!

Dit najaar keren de Ouden Goden definitief terug.

Voeg je stem bij het gefluister in het duister. Aarzel niet langer op de drempel, maar bereid je voor op de nieuwe Apocalyps!

Reciteer ons nog eens de gekmakende passages uit de Verboden Boeken. Schilder met Onnoembare kleuren. Vat de Zwarte Geit met de Duizend Jongen bij de gezwollen uiers. En schrijf nu eindelijk eens die langverwachte toeristengids van Innsmouth Katwijk-aan-zee!

Mythos-profeten als Tais Teng, Eddy C. Bertin en Mark J. Ruyffelaert waarschuwen ons al jaren:

2012 is HET jaar!

Reageer nu het nog kan (tenminste voor 1 augustus)!

Inzendingen naar redactie at wonderwaan.info

Wonderwaan 24: AZAThOTH!

De sterren staan weer in de juiste constellatie! De Mythos-golf die met Wonderwaan 6 en 8 onze laaglandse kusten bedreigde, was slechts het begin!

Dit najaar keren de Ouden Goden definitief terug.

Voeg je stem bij het gefluister in het duister. Aarzel niet langer op de drempel, maar bereid je voor op de nieuwe Apocalyps!

Reciteer ons nog eens de gekmakende passages uit de Verboden Boeken. Schilder met Onnoembare kleuren. Vat de Zwarte Geit met de Duizend Jongen bij de gezwollen uiers. En schrijf nu eindelijk eens die langverwachte toeristengids van Innsmouth Katwijk-aan-zee!

Mythos-profeten als Tais Teng, Eddy C. Bertin en Mark J. Ruyffelaert waarschuwen ons al jaren:

2012 is HET jaar!

Reageer nu het nog kan (tenminste voor 1 augustus)!

Inzendingen naar: redactie at wonderwaan.info

Thema 26 – Kies je eigen noodlot

 

Hoewel initieel bedoeld als Wonderwaan 24, kwamen voor Wonderwaan 23 zoveel goede inzendingen binnen dat ervoor is gekozen een tweede Mythos Wonderwaan uit te brengen als nummer 24 en “Kies je eigen noodlot” richting nummer 26 te verplaatsen.

Binnenkort meer…

Wonderwaan 27 – Kruisbestuiving

Wonderwaan 28 – De Aarde is de enige Vreemde Planeet

Wonderwaan 29 – Grand Guignol

Wonderwaan 30 – Geest in de machine

Wonderwaan 31 – Onder anderlingen

Vreemde Steden is het thema van Wonderwaan 32.

De themaomschrijving:

Kublai Khan begreep het al, toen Marco Polo hem stad na onzichtbare stad voorschotelde die aantrekkelijker was dan alle steden uit zijn rijk: een stad bestaat niet uit marmer of baksteen maar uit verbeelding. Van vliegende heelalsteden tot zelden door respectabele lieden bezochte onderkrochten; van metropolen wiens inwoners als schimmen naast elka…ar bestaan tot steden waar de honden zoeken naar hun lang verdwenen meesters. Kies je windstreek en neem ons mee naar zulke steden, chroniquer, en verras ons met verhalen over de nog onontdekte metropolen van de fantasie. (Max 10000 woorden)

Deadline 15 oktober 2014

De Wilde Vaart is het thema van Wonderwaan 33.

Themaomschrijving:

WW 33 – De Wilde Vaart Knal je kayak over de watervallen van de Lethe, loei met je speedboot langs de riffen van het Eerste Nat, of doorkruis het heelal per piratenfregat! De Wilde Vaart, dé reis die schuim en sullen scheidt van echte knakkers en kenaus. Een tocht ook die je naar de boezem der duisternis kan voeren, naar waarheden die je nooit had willen, nooit had mogen ontdekken. Gids ons op die vaart, o kloeke ontdekkingsschrijver, en open ons de ogen elke keer als wij, de bevangen lezers, ze weer eens stijf hebben dichtgeknepen.

Deadline: 15 januari 2015

De Groote Oorlog is het thema van Wonderwaan 34.

Themaomschrijving:

Ook Wonderwaan herdenkt de Groote Oorlog! Ja, die je-weet-wel-oorlog, maar ook elke andere die groot genoeg is om een wereld te doen wankelen. Of denk je werkelijk dat het leed nu wel geleden is? Sciencefiction vertelt graag over de movers en shakers, de briljante tienerstrategen en de spelers die achter de foundation met de marionettentouwtjes spelen. Wonderwaan is even geinteresseerd in het lot van de “gewone” mens en zijn (on)vermogen zelf iets te doen. Een nummer voor schrijvers met socio-politieke bezieling, een fijnbesnaard geweten en/of een exploderend talent voor militaire onomatopoësis.

Deadline: 15 april 2015

Het Wilde Oosten is het thema van Wonderwaan 36.

Themaomschrijving:

Neem me mee, vreemdeling, naar tempels waar gevleugelde rechters de duistere eeuwigheid bewaken, naar velden waar wijze vrouwen in lange mantels dansen, naar drijvende steden waar gemaskerde krijgers zich verliezen in de steltdans van de reiger. Pas op voor de schuimbekkende despoot en zijn uniformgeile hofhouding die teren op andermans karma, en voor de calligraaf die meer streken heeft dan de witte vos. Het Oosten verleidt, verandert, verbeurt je westerse waarheden. Ben jij de schrijver die het Wilde Oosten heeft gezien, en het kan navertellen?

Deadline: 15 oktober 2015

 

NB: vanwege het verschijnen van het extra dikke laatste nummer van Holland-SF is dit thema voorlopig komen te vervallen. Het thema spreekt de redactie wel zeer aan, maar er is pas weer ruimte voor na 2016. 

Bastaards en boekaniers -WW37

Zijn er zee- of ruimteschuimers die zo bloeddorstig, dwaas en zongestoofd zijn dat ze Wonderwaan durven enteren? Wonderwaan 37 wordt een nummer waar vluchtige dubloenen, eeuwige jeugd en tikkende krokodillen om je aandacht zullen vechten.

 

deadline 15 februari 2016

Verhalen kun je inzenden aan redactie <at> wonderwaan punt info

 

 

Droomlanden – WW38

Schrijfmeesters als Lovecraft, Lord Dunsany, Mark Ruyffelaert en Neil Gaiman waarschuwden al voor de verraderlijke grillen die de vista’s van de droomlanden zijn gruwelijke schoonheid geven. Voor Wonderwaan 38 organiseren we een rondleiding met ervaren droomgidsen. Reisverzekering aanbevolen.

 

deadline 15 mei 2016

Inzenden aan redactie <at> wonderwaan punt info

 

 

 

 

Het Gele Boek-WW39

Wonderwaan 39 dompelt zich in het laat-Victoriaanse decadentisme van Oscar Wilde en Aubrey Beardsley. Waren Dorian Gray’s hoogstandjes uit The Yellow Book echt zo onsuccesvol als Wilde ons wilde doen geloven? Wiens portret zal u deze maal aanstaren?

Hint: de redactie zoekt mooischrijverij van de bovenste plank.

Vanwege tussenkomst van de EdgeZero bundel verschuift Het Gele Boek naar 2017.

deadline 15 februari 2017

Inzenden aan redactie <at> wonderwaan punt info

Novelle cuisine – WW40

Voor ons kerstnummer, de veertigste Wonderwaan, koken we met sterren. Geniet van de levensveranderende smaken van de fantastische keuken, waarmee onze meesterkoks jullie zullen verrassen.

** “In plaats van Wonderwaan, ontvangen NCSF-leden in de herfst van 2016 “Edge-Zero”, een paperback met de beste fantastische verhalen uit de lage landen van 2015.”

deadline 15 november 2016

Inzenden aan redactie <at> wonderwaan punt info