QNA

Vraag en antwoord:

 

V: Welke rechten verkrijgt Wonderwaan op mijn werk als ik mijn verhaal instuur?
A: Wonderwaan krijgt publicatierecht voor het ingezonden verhaal, voor publicatie in papieren tijdschriftvorm, met mogelijkheid tot herdruk, en ebookpublicatie.

V: Dus mijn auteursrecht blijft van mij?
A: Natuurlijk. Een verhaal is en blijft eigendom van de auteur. Wonderwaan zal nooit om overdracht van de auteursrechten vragen.

V: Hoe lang heeft Wonderwaan het publicatierecht?
A: Wonderwaan verzoekt de auteur een exclusiviteitsperiode van tenminste zes maanden op het gepubliceerde verhaal. Voor de ebookversie verzoekt Wonderwaan de auteur het verhaal tenminste 2 jaar in de online publicatie te mogen houden, met telkens een stilzwijgende verlenging van 1 jaar. We begrijpen het wanneer iemand een verhaal na 2 jaar wil terugtrekken. Dat betekent dat die aflevering van Wonderwaan niet meer online beschikbaar is, maar we hopen dat veel mensen voor die tijd hun exemplaar hebben gedownload. Na de initiële twee jaar is een mailtje met terugtrekkingsverzoek voldoende om het verhaal en de daaraan verbonden Wonderwaan te discontinueren.

V: Ik wil mijn verhaal wel aanbieden voor papieren publicatie, maar niet voor het ebook. Kan dat?
A: Dat kan. Vermeld dat wel duidelijk bij eerste aanbieding van het verhaal, dus vóór je van ons een acceptatie of afwijzing krijgt. Dat soort verhalen geven ons extra werk, dus de kans neemt wel af dat we het verhaal zullen accepteren.

V: Doet Wonderwaan redactie op aangeboden werken?
A: Jazeker. Wij hebben vrijwillig bijdragende professioneel mierenliefdebedrijvende redactieleden die elke punt en komma perfect willen hebben. Na redactie krijgt de auteur een lijst met voorgestelde wijzigingen voor akkoord of aanpassing.

V: Wat krijgt de auteur voor zijn verhaal van Wonderwaan?
A: Het blad draait helaas op vrijwilligerswerk, dus met minimale budgetten. Het (papieren) blad wordt ook zoveel mogelijk tegen kostprijs aangeboden. Een geldelijke vergoeding is er niet. Wel krijgt de auteur natuurlijk een proefexemplaar thuisgestuurd. Voor sommige auteurs is de redactie van hun verhaal waardevol.

V: Hoe groot is de oplage van Wonderwaan?
A: Tot nu toe is de papieren oplage van Wonderwaan tenminste 250 exemplaren per nummer geweest. Dit blijft vanwege de relatie met NCSF tenminste gehandhaafd. Over de toekomstige ebook-versie kunnen we nog niets zeggen, maar we hopen dat die storm loopt, zodat onze auteurs goed gelezen/ontdekt/bewonderd kunnen worden.

V: Kan ik ook adverteren in Wonderwaan?
A: Met enige terughoudendheid, ja. Wonderwaan is met name een verhalenblad, geen contentarme sensationalistische advertentiedikke glossy. We geven onze gepubliceerde auteurs en artiesten wel graag aandacht middels kleine advertenties voor hun nieuwe boek/publicatie/kunstwerk.

V: Hoe gaat het ebook van Wonderwaan eruit zien?
A: Op dit moment is het de bedoeling een standaard ebook versie te maken met daarnaast een downloadbaar PDF bestand met de originele opmaak van de papieren versie van Wonderwaan. Voortgang in technologische mogelijkheden zou dit kunnen wijzigen. (Als we het mooier kunnen maken, zullen we het niet laten.)

V: Mijn verhaal is al eerder op papier of op een website gepubliceerd. Kan ik mijn verhaal nog insturen?
A: Nee, we zoeken uitsluitend nog niet eerder gepubliceerde verhalen.

V: Wat is de maximale woordlengte?
A: Verhalen van meer dan 10000 woorden maken nauwelijks kans gepubliceerd te worden. We prefereren verhalen van 6000 woorden of minder.

V: Hoe snel weet ik of jullie mijn verhaal accepteren?
A: Wonderwaan werkt met thema’s, en de deadlines van elk themanummer worden op de site genoemd. Wij reageren meestal binnen een maand na die deadline.

V: Ik heb een prachtig verhaal geschreven, maar het past niet binnen julie thema. Zal ik het toch maar opsturen?
A: Stuur ons een minstens even prachtig verhaal dat wel binnen het thema past.

V: Ik heb wel dertig verhalen die binnen jullie thema passen. Zal ik ze allemaal opsturen?
A: Je inzending krijgt de meeste aandacht als je ons alleen je beste verhaal stuurt.


Meer vragen? Stuur ze naar redactie <apestaart> wonderwaan punt info