Wonderwaan 11 – Paden naar de opkomende zon

De Taoïstische onsterfelijke Kume Sennin zweefde op een dag boven een rivier, in de lucht gehouden door de zuiverheid van zijn gedachten. Aan de oever waren echter wasvrouwen bezig met hun werk en het oog van Kume Sennin viel op het ontblote been van één van hen. Vervolgens stortte de onsterfelijke in de rivier, omdat zijn gedachten niet bepaald zuiver of verheven meer waren. Maar ja, hij klom uit de rivier, trouwde de wasvrouw en ze leefden nog lang en gelukkig, dus wat is nou het betere pad?

Er zijn vele wegen naar het Land van de Rijzende Zon, een natie die tegelijkertijd traditioneel en hypermodern is. In Japan bestaat het concept bullet time naast het geluid van Bashō’s kikker die in een oude vijver plonst. Samurai vechten kalm hun duels uit in een regen van kersenbloesems. Reuzenrobots strijden met radioactieve reuzenhagedissen. Cyborg-agenten overpeinzen het mind-body probleem. Salarymen trachten hun identiteit te vinden in onpersoonlijke reuzensteden van glas, ijzer en beton. Schreeuwerige motorbendes jakkeren door verwoeste en herbouwde megapolen. Schoolmeisjes proberen middeleeuws wapentuig onder hun opwaaiende rokjes te verbergen. Yakuza-gangsters, met lichamen als schilderijen, offeren hun vingers. Op saké verzotte pelgrims en monniken worden bedrogen door vosgeesten.

Verhalen

1000 Tranen van de Riviergod – Marcel Orie, illustraties door Gabriela Nuñez Cruz

Nyotaimori – Dimitri Van Hove, illustratie door Dimitri Van Hove

Dr. Black in de Rode Demon Tempel – Brendan Connell, vertaald door Marcel Orie & Jaap Boekestein, illustratie door Hokusai

Project Yamamoto – manga door Dimitri Van Hove

Robotto versus rōnin #1 – Jaap Boekestein, illustratie door Tim Lai

OrigamiHaikuMa – manga door Patrick Dhondt

 

Illustraties

Omslag en achterblad: Xiaobaosg
illustratie blz 2: Sugimura Jihei

© Wonderwaan en individuele auteurs, 2009

ISSN 1874-2688